Nasze zmysły działają tak, że do pełni smaku nie wystarczy sam smak, ale także zapach. Jedząc nawet najbardziej aromatyczną potrawę podczas kataru czy chorych zatok nie będziemy mogli w pełni rozkoszować się smakiem i naturalnym aromatem. Wiedzą to doskonale producenci aromatów spożywczych w płynie i proszku!

Co to są aromaty spożywcze?

Aromaty spożywcze to substancje, które nadają naszej żywności przyjemny zapach i atrakcyjny smak. Można podzielić je na 3 typy:

  • aromaty naturalne
  • aromaty identyczne z naturalnymi
  • aromaty sztuczne (syntetyczne)

Najlepsze dla naszego zdrowia są aromaty naturalne czyli te ekstrahowane z warzyw lub materiałów zwierzęcych i nie poddawane dodatkowej modyfikacji chemicznej. Druga co do jakości kategoria to aromaty identyczne z naturalnymi: mają budowę chemiczną taką samą jak naturalne, ale są pozyskiwane w laboratorium poprzez modyfikację, np. wanilina pozyskiwana z wanilii. Wreszcie aromaty sztuczne (syntetyczne) czyli te, które powstają na drodze modyfikacji chemicznej substancji naturalnych ale nie mają odpowiedników w naturze, np. etylowanilina.

Aromaty spożywcze

Aromat spożywczy – który wybrać?

Wanilia, wanilina, etylowanilina – trzy różne substancje i jeden zapach (no, może różnią się mocą). Warto to wiedzieć i wybierając aromaty spożywcze podejmować świadomą decyzję konsumencką. Aromaty spożywcze produkowane są w różny sposób, ale cel jest ten sam: przede wszystkim wzmocnić zapach i smak żywności i napojów, ale także zmodyfikować nieco jego konsystencję.

Skoro mamy taką ilość rodzajów aromatów, to który wybrać? Czy aromat naturalny zawsze będzie najlepszy? Czy należy wystrzegać się aromatów sztucznych? Który typ aromatu zapewni najlepszą jakość smaku i aromatu? Oczywiście to zależy – tak jak w wielu tematach należy zachować umiar.

Ile jest smaków aromatów spożywczych?

Właściwie bez liku 🙂 chociaż chyba nie spotkałam się z aromatem kapusty kiszonej czy pieczarki. Może i dobrze. Udało się znaleźć listę – dość pokaźną – różnych aromatów spożywczych oferowanych przez producenta Aromatino:

  • Aromat adwokata
  • Aromat ananasowy
  • Aromat arbuza
  • Aromat bananowy
  • Aromat bezowy
  • Aromat brandy
  • Aromat brzoskwiniowy
  • Aromat cafe late
  • Aromat capuccino
  • Aromat chałwowy
  • Aromat ciasteczkowy
  • Aromat cola
  • Aromat cytrynowy
  • Aromat czarnego bzu
  • Aromat czarnej porzeczki
  • Aromat czekolady białej
  • Aromat czekolady gorzkiej
  • Aromat czekolady mlecznej
  • Aromat czereśniowy
  • Aromat czerwonej porzeczki
  • Aromat czerwonej porzeczki
  • Aromat egzotyczny
  • Aromat energetyk
  • Aromat gorzkiej pomarańczy
  • Aromat granatu
  • Aromat grenadyna
  • Aromat gruszkowy
  • Aromat gumy balonowej
  • Aromat herbaty białej
  • Aromat herbaty czarnej
  • Aromat herbaty zielonej
  • Aromat jabłka antonówki
  • Aromat jabłkowy
  • Aromat jagodowy
  • Aromat jeżynowy
  • Aromat kasztanowy
  • Aromat kawy
  • Aromat kiwi
  • Aromat kokosowy
  • Aromat kukułki
  • Aromat limetkowy
  • Aromat malinowy
  • Aromat mango
  • Aromat marakuji
  • Aromat marcepan
  • Aromat marchwiowy
  • Aromat melona
  • Aromat miętowo-czekoladowy
  • Aromat miętowy
  • Aromat migdałowy
  • Aromat mirabelki
  • Aromat mleka skondensowanego
  • Aromat multiwitamina
  • Aromat nugatowy
  • Aromat opuncji
  • Aromat oranżady czerwonej
  • Aromat orzecha laskowego
  • Aromat orzecha włoskiego
  • Aromat owoce lasu
  • Aromat piernikowo-korzenny
  • Aromat piernikowy
  • Aromat pigwy
  • Aromat pinakolady
  • Aromat pistacjowy
  • Aromat pomarańczowo-imbirowy
  • Aromat pomarańczowy
  • Aromat poziomkowy
  • Aromat rabarbarowy
  • Aromat różany
  • Aromat rumowy
  • Aromat sezamowy
  • Aromat smerfowy
  • Aromat straciatella
  • Aromat śmietankowy
  • Aromat tiramisu
  • Aromat toffi
  • Aromat truskawkowy
  • Aromat vermut
  • Aromat waniliowo-mleczny
  • Aromat waniliowy
  • Aromat waty cukrowej
  • Aromat whisky
  • Aromat wiśniowy

Aromatyczny chleb

Strzeż się aromatów spożywczych na głodniaka

Dobre aromaty zapachowe i aromaty smakowe stosowane w przemyśle spożywczym: mobilizują nasze zmysły i zapewniają doznania, które bez ich dodatku nie byłyby możliwe. Dobry wybór to dobry aromat: naturalny, bez tłuszczu, bez syntetycznego posmaku.

Warto wiedzieć, że liczne naturalne aromaty pozyskiwane są w sposób dla przeciętnego konsumenta zaskakujący: np. aromat truskawki pozyskuje się z brzoskwini. A także, że nie stanowią one jakiejś wartości dodanej w naszym pożywieniu: nie szkodzą, ale też nie są nośnikami żadnych substancji odżywczych. Są za to doskonałymi wabikami: dlatego, kiedy wchodzimy głodni do sklepu, biada naszemu portfelowi! Kupimy wszystko, czego aromat wyłapie nasz nos! Zapach nasila głód i krępuje nasz proces decyzyjny – głodni naprawdę nie wiemy, czy mamy ochotę na pieczywo, owoce czy może krwisty stek.

Aromaty do ciast i nie tylko – z górnej półki

Wśród wielu firm produkujących aromaty spożywcze warto znaleźć te, które produkcję aromatów opanowały do perfekcji i nie oszczędzają na badaniach laboratoryjnych. Butter Buds Food Ingredients (głównie aromaty w proszku),  Blue Mountain Flavors (głównie aromaty w płynie i paście) oraz Bakers Service (tak w proszku jak i w płynie) to innowacyjne, nastawione na rozwój firmy, które stawiają na aromaty bez tłuszczu (a przynajmniej bez jego nadmiaru) czy cukru, szanują klientów i dbają o bogactwo swojej oferty. Niestety współczesny przemysł spożywczy bardzo chętnie korzysta z aromatów sztucznych, bo są one tańsze.

Aromaty do ciast i babeczekJednak wzrastająca świadomość konsumentów sprawia, że nie zawsze żywność wzbogacana sztucznymi aromatami znajduje tak wielu nabywców, jakby sobie tego życzyli producenci. Stąd inwestycja w dobre amerykańskie aromaty z górnej półki – aromaty naturalne, sprawiające, że żywność nie zyskuje miana śmieciowej lub wysoko przetworzonej – wydaje się bardzo rozsądnym i uczciwym posunięciem.

Aromaty spożywcze w domu

Aromaty spożywczeWe własnej kuchni też często sięgamy po aromaty naturalne i sztuczne. Do naturalnych zaliczymy laskę wanilii, korzeń imbiru czy skórki cytrusów. Ale już małe ampułki aromatów spożywczych w płynie do ciast czy kremów to najczęściej aromaty sztuczne. O ile w domu możemy dokonać wyboru, o tyle kupując gotową żywność możemy jedynie liczyć na uczciwość producenta. Wędrując między sklepowymi półkami z burczącym brzuchem mimo wszystko czytajmy etykiety. Czytajmy tym bardziej, że polskie prawo nakazuje umieszczanie na opakowaniu wyłącznie informacji o tym czy aromat jest naturalny, identyczny z naturalnym czy sztuczny – dokładny skład chemiczny nie jest wymagany.

Zobacz także

aromatyczna kąpiel https://www.mamakreatywna.pl/aromatyczna-kapiel/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *